donderdag, september 15, 2005

 

Benzineprijzen


In Amerika was direct na Katrina de angst voor benzine tekorten groot. In extreme gevallen leidde het er toe dat de prijs aan de pomp tot zelfs 100% steeg naar boven de $5 per gallon.
Heel veel Amerikanen begonnen te hamsteren en lange rijen, die we normaal alleen vanuit communistische landen kennen, stonden voor de benzinepompen.

Vanuit de oliemaatschappijen nergens een indicatie dat het wel mee zou vallen met die tekorten. Integendeel, vrolijk verhoogden ze de prijzen fors en maakten mooi gebruik van de onrust die er bij consumenten heerste.

Toen kwam gisteren het eerste rapport 'na Katrina' uit.

Wat bleek is verbluffend.

Ondanks dat Katrina een groot deel van de Amerikaanse productie hard raakte is de voorraad ongelode benzine in Amerika toegenomen met 1,9 miljoen vaten.
Analisten waren net zo verbaasd als consumenten, want analisten hadden voorspeld dat de voorraad zou zijn afgenomen met 2,9 miljoen vaten.

Wat is echter het meest schokkende... jawel, we blijven ons verbazen...

De prijsstijging NA Katrina is een week VOOR Katrina begonnen. In feite heeft deze storm zelfs in de meest geraakte sector geen enkele blijvende impact kunnen bewerkstelligen. De prijs per vat benzine is nu lager dan in de dagen voor Katrina.
De consumenten blijven echter wel veel meer betalen. De oliemaatschappijen en de benzinepompen weten goed te profiteren van de storm. Pas volgende week zullen we volgens de maatschappijen ook weer enkele centen per liter minder gaan betalen.
De verliezen van de oliemaatschappijen op capaciteit in de Golf van Mexico worden nu goedgemaakt door de winsten op alle andere activiteiten. Het lijkt me daarom dat we de winstgevendheid van oliemaatschappijen niet neerwaarts hoeven bij te stellen vanwege Katrina.


Ik schreef direct na Katrina al dat lokale natuurrampen nog nooit in de geschiedenis de wereldeconomie hebben ontwrichten. Ook Katrina heeft uiteindelijk slechts een impact die zover gaat als waar de storm toesloeg. De Amerikaanse Elliott Wave service waarmee Beursbox samenwerkt had in haar commentaren over de benzineprijs het de afgelopen weken nooit over de storm. Puur op basis van Elliott Wave konden de patronen vooraf verklaard worden. Het was voor hen weer zo'n succesverhaal waarmee Elliott Wave soms zo op kan vallen. Meer informatie hierover op http://www.elliotwave.nl/ en kijkt u dan bij Futures Focus, rechts in het midden onder de 'Free Updates'.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?