maandag, juli 20, 2009
Winstwaarschuwing Van der Moolen
Vorige week gaf ik al aan, ik stop met de analyse van het aandeel Van der Moolen. Precies op dezelfde dag legde de AFM de handel in de aandelen stil en de dag erop kwam Van der Moolen met een winstwaarschuwing en de aankondiging dat er nieuw geld en een nieuwe directie nodig is.
Ik vrees dat er veel meer dan alleen nieuw geld en een nieuwe directie bij Van der Moolen nodig is. Ze hebben een ernstig tekort aan ondernemingsideeën.
Het bedrijf heeft het in het verleden erg makkelijk gehad. Ze behoorde tot de inner circle van de beurs en had tot begin deze eeuw een zeker inkomen vanuit die beurshandel. In 2001 maakten ze iedere dag winst op de beurs. Uiteindelijk is die situatie ten einde gekomen en dat was eigenlijk ook het einde van de winst van het bedrijf. Er werd simpelweg geen nieuwe en zekere winstgevende inkomstenbron meer gevonden.
Ze probeerden het wel, maar zo knullig, dat mislukking vrijwel verzekerd was. Zo kwamen ze met een alternatief op Alex. Het punt dat ze echter vergaten, was het feit dat ze geen eigen (consumenten) markt hadden. Ze wisten dat nadeel niet om te buigen in een voordeel en moesten het initiatief stoppen.
Een ander initiatief was dividend strippen, waarbij ze misbruik maakten van de verschillende belastingregimes in landen. Net voor de dividend uitkering in een land met een ongunstig regime, worden de aandelen verkocht aan iemand die in een gunstig land woont. Na de dividend uitkering wordt de zaak teruggedraaid, de winst wordt verdeeld. Gek genoeg zijn de belastingambtenaren in de verschillende landen daar niet blij mee.
Natuurlijk is het 'slim' om het te doen, maar je kan natuurlijk op je vingers natellen dat zoiets door de belasting als georganiseerde misdaad en belastingontduiking aangepakt gaat worden. Waarom komt Van der Moolen niet veel slimmer met een prachtig tradingmodel waar men uitgaat van unieke kennis die dan in Van der Moolen aanwezig moet zijn? Neen, ze kiezen voor het grijze gebied en schurken tegen het criminele aan. Dan weet je eigenlijk al waar het met zo'n onderneming naar toe gaat.
Ik vrees dat nieuw geld richting Van der Moolen geen verandering gaat brengen. Er zijn nieuwe frisse ideeën nodig, maar komen die spontaan op in een onderneming die al meer dan zes jaar met zichzelf aan het worstelen is? Het enig overgebleven directielid heeft zijn functie neergelegd. Het bedrijf is nu echt stuurloos. Jammer, want er was de laatste jaren veel mogelijk geweest.
Enkele jaren geleden had ik wel interesse in een samenwerking met Van der Moolen gehad. Heel het Beursbox concept had prima in die onderneming gepast. Met hun kapitaal en de beurskennis had Beursbox nu de grootste van de Benelux kunnen zijn. Het werd niet begrepen en niet opgepakt... Of die kans er nog altijd is? Binnen de financiële uitgaves zijn bijna alle initiatieven nu overgenomen door beursbedrijven of uitgevers. Beursbox is nu één van de weinige overgebleven onafhankelijken. Nu heeft Van der Moolen geen kapitaal meer, hun tradingplatform is weg en ze hebben geen directie meer. Met dat alles zijn de belangrijkste redenen om samen te werken weggevallen. Beursbox blijft in die omstandigheden liever een onafhankelijke speler.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: beurs, beursbox, kapitaal, publicatie, uitgave, van der moolen