woensdag, februari 27, 2008

 

China nummer één

In de discussie over wanneer China de nummer één plek van Amerika economisch gezien overneemt, is het nu al de vraag, over op welke onderdelen we het dan willen beoordelen.
China heeft namelijk al de grootste buitenlandse reserve ter wereld. Ze heeft namelijk 500 miljard dollar meer dan Japan, dat de tweede plek heeft. Als producent van cement, goud,en staal hoeft het land geen ander meer boven zich te dulden.
Helemaal eng wordt het als we ons bedenken dat China dit jaar 2,4 miljoen meer universiteit afgestudeerden zal hebben dan de VS, China en Frankrijk samen!
We hebben het hier in Nederland en België steeds over onze zo belangrijke kenniseconomie, maar waar blijft die als China tegen iedere 1000 Nederlandse of Belgische afgestudeerden er 1.000.000 kan zetten? Als wij het op kennis willen winnen van China, dan mag dat een wonder gaan heten, want hun afgestudeerden zijn ijveriger, zijn zeer internationaal gericht en 1000 keer zo talrijk.
Oorspronkelijke scenario's gingen er van uit dat China pas halverwege de 21 eeuw Amerika voorbij zou gaan streven. Naar mijn idee kan het echter al halverwege het volgende decennium een heel eind op streek zijn. Gezien de snelheid waarmee het nu gaat, kan dan de definitieve omslag definitief en zonder discussie rond 2020 een feit zijn.
Als belegger is het niet een loterij zonder nieten om te gokken op China. maar wie wacht tot het makkelijk wordt, of wie wacht tot het zover is, zal constateren dat het dan te laat is. Om te profiteren van de Chinese groei zal de belegger nu al mee moeten doen.
www.beursaccent.nl


Tom Lassing

Labels: , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?