woensdag, juli 01, 2009

 

Europese huizenmarkt

Nu de Amerikaanse huizenmarkt nog altijd dalende is, is er zorg over de Europese huizenmarkt. De vraag is echter op er wel een 'Europese huizenmarkt' is.
Zelfs de Amerikaanse markt bestaat heel duidelijk uit staten en soms zelfs steden die een totaal afwijkend beeld laten zien. europa, met al haar losse staten heeft geen homogene huizenmarkt. Per land en zelfs binnen de landen zijn extreem grote verschillen zichtbaar.
Kijken we in de Benelux, dan zien we ook bij ons regio's die afwijken. In Nederland zien we bijvoorbeeld forse prijsdruk bij de prestige objecten in Amsterdam en prijsdruk in regio's waar grote bedrijven met massa-ontslagen zijn gekomen. In mijn eigen woonplaats voelen we het feit dat Philips over een breed front personeel aan het ontslaan is. Met name in de nieuwe wijken waar veel van de goedbetaalde Philips medewerkers zijn gaan wonen, staan nu extreem veel huizen te koop. Ik zal niet zeggen 'om het huis' maar er zijn straten waar je vanaf ieder punt waar je gaat staan wel 5 huizen te koop zult zien staan. De vraagprijs is nog altijd de hoge prijs, maar bij huizen die nu al meer dan een jaar te koop staan, heb je als koper niets meer te maken met de vraagprijs. Doe een belachelijk bod en zie hoe de kopers krimpen.
Het is pijnlijk, maar wie wil verhuizen moet vaak zelf ook verkopen... Je voelt dan vanzelf hoe hard de markt nu is geworden.
Ik zag recent een interessant huis in Belgiƫ. Het was te koop, of je kon het huren. De huurprijs was veel lager dan de hypotheeklasten zouden zijn. Het zou dus in feite gekkenwerk zijn om te kopen. In feite een extreem duidelijk teken dat de vraagprijzen niet meer kloppen. De verkoper hopen nog op de spreekwoordelijk 'gek' die het er toch voor over heeft.
De Benelux heeft het nog makkelijk. We hebben nog altijd te weinig huizen en door de crisis komen er ook weinig huizen bij. Dit legt op zich wel een bodem in de markt. Het maakt niet immuun voor dalingen, maar echt een complete ineenstorting lijkt hier nog onwaarschijnlijk. In Spanje, Ierland en Engeland is er een overschot aan huizen. Daar zien we wel regio's waar de prijzen heel fors aan het dalen zijn. Een wijkgenoot heeft een optrekje in Spanje. In de hoogtijdagen een miljoen euro waard. Het staat nu te koop voor onder de 4 ton en nog altijd geen kopers in zicht. Heel sneu allemaal, want dat was 'de veilige belegging' voor het pensioen.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?