maandag, september 08, 2008

 

Argentinië en hoe rijkdom verdeeld is

Argentinië maakte een week geleden bekend dat het de uitstaande buitenlandse schulden zal voldoen. Dat klinkt mooi, maar het is feitelijk een schande dat ze het nu pas doen. Immers heeft Argentinië het de laatste jaren dankzij de grondstoffenhausse erg goed gedaan. Zo geld zelfs dat het land twee keer zoveel buitenlandse valuta en goud in handen heeft als dat Nederland heeft.
Mag het land dan altublieft de de schuld aan onder andere Nederland even aflossen?
Het is te gek voor woorden dat wij die schuldaflossing nooit afgedwongen hebben.
Wie is overigens op dit moment het land met de meeste buitenlandse valuta en goud?
Het mag u misschien verrassen, maar dat land is China. Op 31 dec 2007 had het land 1.534 miljard in de kluizen liggen.
Nummer twee is nog altijd Japan met 954 miljard. Rusland is derde met 476 miljard en India vierde met 275 miljard.
Als we dat vergelijken met nog slechts tien jaar geleden, mag het wel duidelijk zijn hoe snel de welvaart richting het oosten aan het vertrekken is.
Het is niet zo gek dat Rusland op het wereldtoneel een steeds grotere mond krijgt. Het land is ondertussen schatrijk geworden. Het zal slechts een kwestie van enkele jaren zijn tot Rusland de nummer twee plek in handen heeft. Het zou me verbazen als dit al niet in 2012 het geval zal zijn.
Nederland komt 23 miljard op een 46e plek uit. België staat 58e met 16 miljard. Dan kunnen we zeggen "we zijn maar klein", maar waarom kan een dwerg als Singapore dan met 163 miljard op de 8e plek staan? Hong Kong staat met 152 miljard 9e. Algerije... met 110 miljard op een 11e plek. Thailand... u weet nog wel, waar de Aziatische griep in 1993 begon, met 87 miljard op de 15e plek.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?