vrijdag, mei 30, 2008

 

Na 14 jaar uitkering Vie D'or

Welke beursdinosaurus onder de lezers kan zich Vie D'or nog herinneren? Het is al weer 14 jaar geleden dat deze levensverzekeraar tot verrassing van velen ineens failliet ging.
De klanten hadden soms jaren gespaard en polissen gekocht en van de één op de andere dag was alles weg. Wat niet voor mogelijk werd gehouden, bleek toch mogelijk. Een op het oog degelijke en goed lopende levensverzekeraar bleek niet zo degelijk als dat gedacht was. Ik wil even niet ingaan op wat er indertijd allemaal gebeurd is, maar het feit dat er na 14 jaar toch een uitkering komt, zegt genoeg over de puinhopp die toen gemaakt is. De accountants gingen hierbij niet vrijuit. In latere schandalen bleek dat het gerommel door accountantsfirma's nog jarenlang schering en inslag zou blijven. Arthur Andersen is uiteindelijk als top 5 firma van de wereld uit de markt gehaald, zoals Bear Stearns recent in de bankencrisis de zondebok was.
Terug naar Vie D'or. In totaal gingen de polishouders indertijd voor 80 miljoen euro het schip in.
Er volgt nu, na 14 jaar een uitkering van 45 miljoen.
Voor 400 polishouders komt de regeling te laat. Ze zijn al overleden. De overigen krijgen de helft uitgekeerd, maar hebben daarbij wel 14 jaar rente moeten missen. Met de belastingdienst is nu afgesproken dat de uitkering voor kanten die een kapitaalverzekering hadden afgesloten straks belastingvrij zal plaatsvinden. Andere polishouders betalen 19,62% belasting die vóór de uitkering zal worden ingehouden. Polishouders hoeven dus niet in privé nog eens af te rekenen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?