dinsdag, mei 20, 2008

 

Dividend, sigaar uit eigen doos

Het blijft voor veel beleggers lastig te begrijpen dat dividend niet hetzelfde is als rente. Rente krijg je erbij, dividend krijg je eruit.
Dividend is een stuk van de winst die de onderneming aan haar aandeelhouders uitkeert. Waarom is het een sigaar uit eigen doos?
Die uitgekeerde winst moet u belasting over betalen EN ze gaat van de koers af.
Stel dus, een aandeel staat 100 euro en het bedrijf keert 2% dividend uit, dan zal het aandeel naar 98 euro gaan.
U krijgt echter geen 2% per aandeel.
U krijgt minder vanwege de dividendbelasting (in Nederland) + de bank zal u kosten in rekening brengen.
Liever had het bedrijf alle winst gehouden en was er mee blijven ondernemen. Als u dan geld nodig had, dan had u 2% van uw aandelen verkocht. U heeft dan wel de bankkosten, maar koerswinst is in Nederland belastingvrij. U zou veel goedkoper af zijn.
Ben ik dan tegen dividend?
Neen, in tegendeel, ik koop bijna alleen aandelen van bedrijven die dividend uitkeren. Om dat namelijk te kunnen doen, moeten ze altijd genoeg cash beschikbaar hebben. Bedrijven die daar voor zorgen, hebben meer oog voor de kaspositie, hebben de zaakjes beter op orde en hebben vaak een management dat serieuze aandacht voor de financiƫle staat van de onderneming heeft. Anders gezegd, dividend uitkerende bedrijven worden gemiddeld genomen veel beter geleidt. Beleggers die dus naar kwaliteit zoeken, komen vanzelf vooral bij dividenduitkerende bedrijven uit.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?