vrijdag, maart 21, 2008

 

Waar is het vertrouwen?

Binnen de bankensector is er onderling geen vertrouwen meer, maar als u als consument een bankstel gaat bestellen, durft u dan de 10% aanbetaling te doen? Die bent u namelijk kwijt als tussen uw bestelling en de levering het bedrijf failliet gaat. Als heel het financiƫle bestel instort, dan zullen heel wat bedrijven ten onder gaan. Zijn we serieus zo ver dat we de totale ineenstorting van het financiƫle bestel voor de deur zien staan? Als we naar de beurs kijken, lijkt het het geval te zijn, maar is de beurs niet DE plek waar sentimenten overdrijven en vooral enorm doorschieten?
Als consument legt u die 10% aanbetaling gewoon neer. Natuurlijk zullen er nog banken en leningverstrekkers omvallen en zullen, net als altijd, bedrijven failliet gaan. Er zullen mogelijk nog honderden miljarden moeten worden afgeschreven omdat de waardering voor leningproducten nergens op gestoeld was, maar dat alles mag niet voldoende zijn voor een totale ineenstorting.
Wel zouden de makers van die waardeloze producten zich eigenlijk moeten verantwoorden. Helaas is dat in Amerika niet een prioriteit. De grote ondernemingen zijn grote donateurs van de politieke partijen en kunnen op die manier de dans ontlopen. De politiek wil niet al haar vrienden achter de tralies zien verdwijnen.
Op dit moment wordt door wat banken ook al afgeschreven op leningen die wel goed zouden moeten zijn, simpelweg omdat er geen handel meer in die leningen is. Zodra de handel ooit weer op gang komt, zullen we mogelijk positieve verrassingen gaan zien. Verder zien we nu een consolidatie binnen de sector die voorlopig wel aan zal houden. Een voor beleggers interessant gegeven, zelfs midden in de crisis.
BeursAccent heeft een unieke benadering voor dit deel van de markt en zet voorzichtig in op enkele specifieke bedrijven binnen de sector. Hoewel de al ingenomen posities in meerderheid nu op verlies staan, is al wel duidelijk dat het de juiste strategie is alleen, achteraf gezien, iets te vroeg in gang gezet.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?