donderdag, september 27, 2007

 

Amerikaanse olievoorraden

Gisteren zijn de Amerikaanse olie voorraden weer gepubliceerd. Ik schreef al vaker, het is prima dat ze het bijhouden, maar het binnenlopen een extra supertanker heeft al direct een enorme impact op de voorraad.
De afgelopen weken zijn er mogelijk een paar extra supertankers binnengelopen. De voorraden ruwe olie namen in de week tot 21 september namelijk toe met 1,8 miljoen vaten tot 320 miljoen vaten. Analisten hadden een daling van zo'n 2 miljoen vaten verwacht. Ik weet niet hoeveel vaten er in een beetje supertanker gaan, maar daar kan het verschil dus al inzitten. Amerika mag volgens de afspraken maar een bepaalde hoeveelheid olie op voorraad hebben. Er is echter nooit een afspraak gemaakt over het aantal tankers dat onderweg mag zijn. Sommige tankers doen er twee weken over, andere maken dezelfde reis en doen er drie maanden over... Zo kan je dus ook de voorraad olie prima manipuleren.
De benzinevoorraden is moeilijker te manipuleren, daar die in Amerika zelf uit de olie geraffineerd worden. De voorraad nam afgelopen week met 532.000 vaten toe tot 191 miljoen vaten. Hier was juist een daling van een 300.000 vaten verwacht.
De voorraad Amerikaanse stookolie en diesel stegen met 1,5 miljoen vaten tot 137 miljoen vaten.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?