dinsdag, augustus 21, 2007

 

The wealth of nations

Adam Smith is zover mij bekend de eerste, maar hoe dan ook de bekendste schrijver uit de 18e eeuw, die de toenmalige economie beschreef. Een verplicht nummer in heel wat studierichtingen, waar het dan ook als 'verplicht nummer' gelezen wordt. Heel jammer, want het is een klassieker die heel goed weergeeft hoe de Westerse economie eruit zag voordat we het sociale vangnet gebouwd hadden. Het verdient meer dan een verplicht nummer te zijn.
Waarom verdienen juristen meer dan metselaars, waarom vond Adam Smith dat de provincie Holland in zijn tijd de meest volwassen economie ter wereld was? En mijn vraag is dan weer, wat is er misgegaan, want nu zijn we binnen de Westerse economieën totaal niet leidend meer. Zou het Sociale Netwerk ons misschien afgestompt hebben? Zijn we 'lui' geworden? Immers, loon krijgen we toch wel en als dat niet meer komt, dan komt de uitkering wel? Toon was ondernemersschap een eer, nu zijn ondernemers vanuit regering en ambtenaren bezien alleen melkkoeien die toch te veel verdienen en dus gemolken mogen worden.
In 1775 zag Adam al dat vooral arme mensen hun kansen op geluk veel te hoog inschatten. Zo waren loterijen heel populair. Een flink deel van wat men 'overhield' na de kosten, ging op aan loterijkaartjes die de hoop geven op veel rijkdom. Dat men dat geld beter voor zich had laten werken door het te investeren, dat kwam ook toen in het arme deel van de bevolking bij niemand op. Dat terwijl de maandelijkse bedragen jaar over jaar bij elkaar een enorm vermogen besloegen.
Nu ik het boek weer lees, zie ik dat in wezen de mens niet zo veel veranderd is. We zijn alleen enorm veel voorzichtiger geworden. Toen verzekerde vrijwel niemand zich nog, nu doen we geen stap buiten de deur zonder ons te verzekeren. We zijn immers doodsbang voor risico's geworden.
Als u het boek nog heeft vanuit een studie, lees het dan nog eens, maar nu voor de lol. U zal zien dat u er nog heel veel van waarde uit kunt halen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?