donderdag, december 14, 2006

 

Royal Dutch Shell

Sachalin2 zal voor Shell een enorme aderlating worden. Niet alleen heeft de Russische regering het belang van Shell deze week gehalveerd, maar daarnaast heeft de Russische regering Shell een milieuboete van 30 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Op welk moment het Putin ook maar uitkomt zal hij met deze belachelijke eis gaan komen.
Het mag duidelijk zijn, dit zijn praktijken zoals Chavez die in Venezuela toepast. De grote oliemaatschappijen, die in vroeger tijden zelfs hele legers op de been konden brengen, zijn blijkbaar machteloos. In de economie zien we vaak golfbewegingen. Van klein naar groot en dan vervolgens weer het uiteenrafelen van bedrijven, waarna de volgende ronde fusies weer komt.
Misschien is midden in die enorme groter en groter fusiegolf waarin we nu zitten, Shell de meest zichtbare van de grote (olie)maatschappijen die door nationalisaties in de olielanden min of meer weer ontrafelt gaat worden. Shell is niet de eerste, maar de waarde van de Russische diefstal is groter dan ooit tevoren. Nu was de winst van Shell afgelopen jaar ook groter dan ooit tevoren, maar die winst, mede uit Nederland, is nu in Rusland verkwanseld. Het is niet alleen slecht ondernemersschap, maar het is bijna diefstal van de Nederlandse consument te noemen. Er zijn dan twee dieven. Namelijk Shell, die vooral de Nederlandse consument benadeelde met te hoge prijzen aan de pomp en Putin die er uiteindelijk met de buit vandoor gaat.

Het opmerkelijke aan dit alles is dat de koers van Shell op dit moment stijgt. Beleggers zijn soms heel vreemde snuiters met onnavolbare redenen om ineens meer te willen betalen voor bedrijven die in het wereldnieuws zijn. Dat maakt een aandeel dan ineens populair. Er zijn van die momenten dat ik dan aan het collectief intellect van 'de belegger' twijfel.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?