vrijdag, december 15, 2006

 

Euronext is een bananenbeurs

Zoals u misschien weet benaderen we met www.topaandelen.com het beleggen op een nuchtere en logische manier, want we willen alleen een aandeel kopen van een bedrijf waarvan we weten dat de vermogenspositie goed is, dat er winstgroei wordt gerealiseerd en dat de verwachting voor de toekomst positief is.

Bij het selecteren van onze aandelen doen we eigenlijk net alsof we het bedrijf gaan overnemen, wat voor een klein deeltje ook daadwerkelijk het geval is. Door dat te doen ben je automatisch veel kritischer en stel je doodgewone recht-toe-recht-aan vragen die een ondernemer ook zou stellen als hij een ander bedrijf zou overnemen.

We willen ook Euronext aandelen, maar....
Met www.topaandelen.com zouden we ook maar wat graag aandelen van de Euronext selecteren. Probleem is echter dat informatie over verwachte winstgroei nauwelijks voorhanden is en dat het een enorm werk is om info die wel beschikbaar is op een rijtje te zetten.
Mijn mening is dan ook dat het eigenlijk schandalig is dat beursgenoteerde bedrijven zulke gebrekkige informatie verstrekken aan potentiële eigenaren (want dat zijn we als beleggers). Verder hoort de Euronext er zorg voor te dragen dat beursgenoteerde bedrijven meer, maar vooral betere informatie moeten rapporteren én daarnaast ervoor zorgen dat wij beleggers deze informatie gratis online kunnen inzien, en wel op een overzichtelijke wijze.

Hoeveel winst maakt Microsoft volgend jaar?
Als ik wil weten wat op dit moment de winstverwachting van Microsoft is voor volgend jaar, dan weet ik binnen 20 seconden (= 3 muisklikken) het antwoord. Klikt u maar eens op deze link. Wilt u weten hoe voor ieder van de afgelopen kwartalen de verlies en winst rekening eruit zag? klik hier. De balans? Klik hier.
Dezelfde, voor beleggers cruciale informatie is voor het gros van de aan Euronext genoteerde bedrijven nergens te vinden.
De vraag die je kan stellen is dan ook: worden beleggers bewust dom gehouden of rommelen ze daar op Euronext maar wat aan? Wat mij betreft is Euronext in ieder geval een bananenbeurs...


Jack Hoogland
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?