donderdag, september 14, 2006

 

Olievoorraad Amerika

Gisteren bleek voor de tweede week achtereen de weekrapportage voor de voorraden olie en benzine tegen te vallen. Ik schreef al eens eerder dat het echt waanzin is dat ze dat wekelijks bijhouden, maar Amerikanen zijn nu enmaal bijzonder gevoelig waar het hun energievoorziening betreft. Europa zou zich wel eens wat meer zorgen mogen maken en Amerika misschien wat minder.
Ondertussen is wel duidelijk dat de OPEC de olieprijs graag boven de $60 zou willen houden. Grappig is dat hun grootste vijand qua opvattingen en religie, Amerika, op de knieën te krijgen is door juist niet de olieprijs te verhogen, maar door olie extreem en structureel in prijs te verlagen. Echter doet dat ook in de olielanden zeer. Vooralsnog houden ze gelukkig voor Amerika en voor ons meer van dollars dan van hun principes.
De reden overigens dat Amerika op haar knieën te krijgen is, is gelegen in het feit dat de enorme olievoorraden in Amerika zelf dan blijvend onbereikbaar duur worden. In Amerika ligt mogelijk de grootste voorraad aan energie ter wereld in de bodem. Het zal alleen duur zijn om dat te gaan ontginnen. Amerika blijft volledig afhankelijk van buitenlandse olie als de prijs van buitenlandse olie onder de $40 blijft. Op dit moment wordt de olieontginning door de hoge prijs van olie opgepakt en ontwikkeld. Zodra eenmaal alles is opgebouwd is Amerika onafhankelijk van de OPEC geworden en deert een lage of hoge olieprijs haar niet meer.

Dat is mede de reden dat Bush het niet zo erg vindt dat de olieprijzen nu zo hoog zijn en blijven. Buiten het feit dat hij zelf als aandeelhouder van grote Amerikaanse oliebedrijven ook hun winsten prettig vindt, is de hoge olieprijs dus ook goed voor de Amerikaanse oliesector en lokale economie. Een olieprijs van onder de $60 zullen we naar mijn idee structureel nooit meer zien gebeuren. Er is immers niemand 'die er toe doet' die dat namelijk nog wil.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?