maandag, december 19, 2005

 

Niets doen loont, slim nietsdoen loont meer

Anders gezegd : met beide benen op de grond en niet op het bureau.
Corné van Zeijl van de SNS schreef op IEX een artikel waarin hij uitlegt waarom het verstandig is om als belegger en fondsbeheerder zo min mogelijk aan de beurs te doen. In feite geeft hij toe dat zijn handelen als fondsbeheerder het SNS aandelenfonds in vergelijking met de AEX-index eerder resultaat kost, dan dat het resultaat oplevert.
Gezien de kostenstructuur van beleggingsfondsen mag je je dus afvragen waarom fondsbeheerders zoveel geld mogen verdienen, maar dat is een andere discussie.
Corné gaf aan dat hij met nietsdoen dit jaar mooi gescoord heeft, namelijk grofweg 23%. Nu is dat natuurlijk heel mooi, maar als u blind in de AEX had belegd, dan had u al meer verdiend. Hij heeft namelijk de index niet verslagen. Het scheelt niet veel, maar het feit ligt er wel. Daarnaast is het nietsdoen van Corné in feite bijzonder duur gebleken. Immers had hij slechts belegd op de manier van de OK-Score, dan had hij OOK in AEX aandelen belegd, net zo weinig hoeven te doen, had minder kosten gemaakt en ruim 29% rendement gehad.
Op het fondsvermogen van het SNS aandelenfonds (800 miljoen) had dat 48 miljoen euro gescheeld. Zijn nietsdoen heeft SNS en de beleggers in het fonds dus 48 miljoen euro gekost. Dit is 15% van de winst van SNS Reaal. Op die manier bezien wordt het inactieve beleid van Corné een heel ander verhaal. Jammer is het wel. In feite zou hij één keer zijn huiswerk moeten doen en kan hij daarna weer terugvallen op zijn favoriete bezigheid... niets doen.
(Een artikel van deze strekking werd door IEX server geweigerd. Onduidelijk was of dit een technische storing of actief beleid betrof)


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?