woensdag, september 14, 2005
Zonder enige optie, de winnende daytrader
Datum: 14-09-2005
Door: Alex Blommestijn
Website: www.YoungRich.com
Sinds ikzelf een actief trader ben geworden krijg ik de indruk dat er steeds meer mensen columns willen lezen over daytraden. Zelf zeg ik altijd dat ik een daytrader ben… maar eigenlijk ben ik niet een daytrader. Meestal heb ik aandelen voor een paar uur in mijn portefeuille, een “echte” daytrader heeft maar enkele minuten de aandelen in bezit. In deze column wil ik wat problemen en oplossingen weergeven voor de beginnende maar ook gevorderde daytrader.
Als startende daytrader zijn er veel problemen; snel de juiste informatie, realtime koersen, startkapitaal, doorzettingsvermogen, discipline, het is maar een kleine greep uit de vele problemen die er zijn voor daytraders. Daytraden gaat gemoeid met grote verliezen en winsten. Om genoeg winst te behalen per positie dient de trader een groot vermogen te hebben. In Amerika zijn er regels bij de brokers voor daytraders. Zo moet een daytrader minimaal 25.000 dollar op de rekening hebben staan.
Misschien komt het wel door de slechte economische omstandigheden in Nederland dat steeds meer mensen willen gaan daytraden. Veel mensen zijn werkloos en denken doormiddel van daytraden snel rijk te worden en niet meer naar het werk te “moeten”. Juist tegen deze mensen wil ik zeggen, ga niet daytraden! Miljoenen verdienen met beleggen lukt meestal alleen mensen die ook miljoenen hebben, denk bijvoorbeeld aan John de Mol.
Hebzucht is dodelijk bij beleggen en dat bedoel ik dan ook letterlijk. In Amerika hebben al honderden daytraders zichzelf van het leven beroofd omdat goede beleggingsresultaten uitbleven. Waarschijnlijk zijn er daarom regels gekomen omtrent het daytraden. Wat ik de afgelopen minuut heb proberen duidelijk te maken, ga niet daytraden als baan. Ga daytraden omdat je het leuk vindt, als hobby ’s avonds.
Daytraden kan hedendaags nog steeds het beste in Amerika. Door de vele concurrentie onder banken zijn er erg goedkope banken te vinden die ook Nederlanders accepteren en spotgoedkope tarieven bieden. Voor een halve cent per aandeel een positie innemen is heel wat goedkoper dan het laagste tarief van de goedkoopste Nederlandse bank. Een halve cent voor het kopen per aandeel bekent dus 1 euro cent voor een aan- en verkoop op de beurs per aandeel.
Wanneer een aandeel 2 cent stijgt heeft de belegger al een winst te pakken! Dat lijkt te mooi om waar te zijn maar het is echt zo. Zijn er dan ook dikke winsten te behalen? Natuurlijk, maar dat moet u ook een dikke portefeuille hebben om wat aandelen te kopen. Laten wij is even gaan rekenen om aan te tonen dat daytraden gewoon een leuke hobby moet blijven voor de particuliere belegger en niet de inkomstenbron om een familie van te onderhouden.
Ik neem een koers van de Dow Jones, een gemiddelde koers voor een aandeel is 30 dollar. Als daytrader wil je natuurlijk ongeveer 400,- euro per dag maken winst, aangezien je door de belastingdienst gewoon als professioneel belegger wordt gezien en dus ook inkomstenbelasting moet betalen over de winsten. Van de 400,- euro per dag blijft ongeveer 250,- euro over na belasting.
De koers van het aandeel met een koers van 30 dollar stijgt in twee uur tijd 10 cent. Nu de winst berekenen tegenover de investering. De koers stijgt 9 cent aangezien er ook nog transactiekosten van 1 cent zijn. Het aantal te kopen aandelen voor 400,- euro winst is dus 4444. Dat aantal vermenigvuldigen met 30,- euro komt neer op een investering van 133.320,- euro. Een behoorlijk vermogen is dus nodig voor genoeg inkomen om van te leven. Dan heb ik het nog maar niet over risico’s zoals Ahold en Enron schandalen die uw vermogen in 10 seconden kunnen halveren.
Alex Blommestijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van de auteur verder worden verspreid zonder enige toestemming van de auteur. Zijn adviezen zijn niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies en de auteur kan dan ook niet verantwoordelijk gehouden voor eventuele verliezen aan uw kant. Voor meer informatie over de auteur, klik hier